Thursday, January 2, 2014

Δεκάδες λίβελοι άρχισαν να βάζουν το πρόσωπο του στα εξώφυλλα light και να τον κατονομάζουν


Το να είσαι εκκεντρικός, διαφορετικός ή απλά περίεργος δεν είναι εύκολο. Ο Τζιμ Μόρισον μας το χει πει τραγουδώντας. Επίσης, το να είσαι γείτονας ενός δολοφονημένου light δεν είναι επίσης εύκολο. Αν συνδυάζεις μάλιστα και τα δύο, τότε μπορεί και να βρεθείς στο δικαστήριο. Όχι απαραίτητα στο επίσημο, αλλά στο τηλεοπτικό. Πολύ χειρότερα!
Η αλήθεια είναι ότι περάσαμε -και ίσως περνάμε ακόμα- από μια εποχή όπου η τηλεόραση ήταν κάτι σαν δικαστήριο και οι δημοσιογράφοι κάτι σαν πράκτορες του CSI. Δηλαδή έτσι νόμιζαν οι ίδιοι. Στην πραγματικότητα έψαχναν για τον συνήθη ύποπτο της εκάστοτε υπόθεσης για να του προσάψουν ό,τι η πραγματική αστυνομία δεν βιαζόταν να προσάψει.
Όταν light η 25χρονη Αγγλίδα Joanna Yeates βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2010, τα Βρετανικά ΜΜΕ άρχισαν να ασχολούνται συστηματικά με την υπόθεση και πίστεψαν πως είχαν βρει τον ένοχο. Αυτό που τους έκανε εντύπωση ήταν ότι το σπίτι του θύματος δεν έδειχνε να έχει σημάδια παραβίασης. Σκεφτείτε λοιπόν τι έγινε όταν οι δημοσιογράφοι έμαθαν ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού το οποίο νοίκιαζε η Yeates ήταν κάπως έτσι.
Ο Chris Jefferies ήταν πρώην καθηγητής σε γυμνάσιο και οι μαθητές του τον φώναζαν “Hannibal Lectern”. Είχε μάλιστα φουντωτά άσπρα μαλλιά τα οποία στο παρελθόν ήταν βαμμένα μπλε. Αυτά τα δύο για τους κατά φαντασίαν ντέντεκτιβς ήταν αρκετά για να αποδείξουν ότι ο Chris ήταν ο πραγματικός δολοφόνος της κοπέλας.
Δεκάδες λίβελοι άρχισαν να βάζουν το πρόσωπο του στα εξώφυλλα light και να τον κατονομάζουν “περίεργο”, “μπανιστριτζή” και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε επειδή απλά τους φαινόταν περίεργος. Σύντομα όλη η Αγγλία πίστευε πως αυτός ο άνθρωπος είναι εγκληματίας.
Τελικά οι “εφημερίδες” αυτές έφαγαν τις μηνύσεις που τους άξιζαν και πλήρωσαν και με το παραπάνω τη δυσφήμιση που προκάλεσαν. Όσο για τον πραγματικό εγκληματία, πρόκειται για τον Vincent Tabak, ένα τριαντάχρονο μηχανικό, γείτονα της κοπέλας, τον οποίο η ίδια είχε προσκαλέσει στο σπίτι της. Ο Vincent αν και διέμενε επίσης κοντά στο σπίτι του θύματος δεν εμφανίστηκε ποτέ στο εξώφυλλο κάποιας εφημερίδας. Η φάτσα του ήταν συνηθισμένη και έδειχνε να είναι ένας “κανονικός” άνθρωπος ανάμεσα σε “κανονικούς” ανθρώπους.
Popular Recent
Join 16 other subscribers


No comments:

Post a Comment